5 saker du ska tänka på om du ska sälja ditt företag

Ska du sälja ditt företag? Om du aldrig har gjort det förut är det bra att lära sig av andras misstag. Mycket kan nämligen gå fel när man säljer företag.

I den här texten kommer lite tips som vi tycker är bra för att få försäljningen att gå så smidigt som möjligt.

  • Stressa inte utan försök ge dig själv god tid till varje moment i försäljningen. Ett vanligt fel är annars att man har för snäva tidsmarginaler vilket ökar sannolikheten för att saker kommer gå fel.
  • Lägg ner tid på att få saker i ordning. Att försöka sälja ett förtag där informationen verkar vara en enda röra lockar ingen och det räcker faktiskt med att se över de små detaljerna och presentera det på ett organiserat och överskådligt sätt. Det imponerar på köpare.
  • Glöm inte bort att det ofta är köparens marknad. Så fort du som säljare visar intresse för en köpare minskar dina förhandlingsmarginaler. Därför är det bra att ha lite is i magen eller åtminstone vara mentalt förberedd på det. Det är också bra om försöker att kast ut ett brett nät, inte hänga upp dig på specifika köpare utan bara se vad som nappar.
  • Ta gärna hjälp av en expert. Det är lite som när man ska sälja en lägenhet – man kan göra det själv men det tar en hel del tid och energi och ofta lönar det sig att ta in en mäklare. Proffs har ju redan en massa kontakter och kunskap. På den här sidan kan få mer information om hur det kan fungera.
  • Låt inte advokaterna köra över dig. När det gäller företagsförsäljningar är det vanligt att man hamnar i händerna på advokaterna eftersom man tänker att de vet bättre. Men glöm inte att det är du som är beslutsfattaren. Sätt ut riktningen och om den inte av juridiska anledningar är möjlig, är det advokaten som ska förklara det för dig, inte tvärtom.
Kontrakt
Kom ihåg att företagsmarknaden är köparens marknad, därför är det viktigt att ta det lite cool och inte hänga inte upp sig på specifika köpare.

Det gäller ofta att hålla tungan rätt i mun när man ska sälja företag, det kan också vara en väldigt stressande process. Vi hoppas att våra tips gav dig som sitter i den situationen något att tänka på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + nitton =