Bokföring

Ska man låta någon sköta bokföringen eller göra det själv?

Det är den ständiga frågan för egenföretagare och småföretagare. Tjänar man på att gör det själv? Vi tycker att man gör det om man ahr en bra setup. Med en bra setup menar vi ett bra bokföringsystem som gärna får vara synkroniserat till ert fakturasystem. Om systemen är synkroniserade så slipper ni skapa verifikationer för varje faktura som skickas. Det räcker att bokföra för alla andra händelser tycker vi. Att lära sig bokföring är lätt och det finns ett stort utbud av guider där ute som både är pegagogiska och grundliga.

Nybörjarmisstag

Det vanligaste misstaget nya personer gör när man ska bokföra är att räkna att + och minusposter. Varje enskild verifikation måste gå ut jämt. T.ex om du köper en vara så måste du sätta kredit (minus) på kassan och debet (plus) på förbrukningsvaran. Vi har räknat lite på hur mycket man sparar på att göra det själv och vad det faktiskt kostar att lämna bort hela bokföringen. Att lämna ut hela bokföringen med löpande verifikationer och bokslut kostar någonstans mellan 18.000kr till 50.000kr.

Så om ni inte vill sköta bokföringen själv lönar det sig att fråga runt lite så att ni kanske hamnar någonstans i mitten? Om ni väljer att göra bokföringen själv kommer det ta lite av er tid. Personerna som sköter sin bokföring får dock ofta väldigt bra koll på verksamheten och får även en insyn på vilka kontohändelser som påverkar ert företags resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 2 =