Mobiler till jobbet

Utvecklingen när det gäller mobil- och telefonlösningar på jobbet har gått snabbt framåt. Idag efterfrågar många företag helt andra lösningar än de gjorde för ett par år sedan.

Nyligen upphandlade till exempel fyra kommuner i Blekinge en upphandling för telefoni med molntjänster. Upphandlingen gick helt i linje med deras mål att bli så mobila som möjligt.

I samband med utvecklingen av nya tjänster och lösningar har det däremot inte varit helt ovanligt att tekniken inte har fungerat som önskat. Därför kan det som upphandlare vara bra att ställa krav på utvecklingen och funktionen av den mobila tjänst man köper in. Vid en upphandling är det viktigt att veta vad man vill ha så att man inte blir förförd av funktioner som kanske är häftiga men inte lika nödvändiga. Tillgänglighet är en given sådan funktion, flexibilitet är en annan. Möjligheten att kunna lämna hänvisningar och röstbrevlådor är också viktigt. Att man har ett bra supportavtal likaså.

Mindre företag kan ibland ha svårt att ställa krav på de olika lösningarna, en idé skulle då kunna vara att eventuellt gå tillsammans med andra företag som kanske sitter på samma adress. På det sättet har man större tyngd i sin beställning. Även om det inte ska spela någon roll så gör det ändå ofta det.

Den andra lösningen blir ju att riktigt små företag sköter allt själva med egna mobiler och när det går sönder så får man lösa det själv. Kostnaderna för detta är svåra att beräkna och kan variera avsevärt. När det gäller mer kompletta lösningar kan det också bli svårt att hitta strömlinjeformade och kompletta kommunikationslösningar. Men en förhoppning kan vara att dessa kommer att utvecklas bättre i framtiden, även för småföretagare.

På det stora hela är ändå kommunikation ett spännande område. Idag kommunicerar vi med varandra på så många olika sätt och kanalerna är inte alltid helt givna. Särskilt intressant och utmanande är utvecklingen inom offentlig förvaltning som har höga krav på säkerhet och diarieföring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 7 =