Nyheter från domstolsvärlden

Karolinska institutet har inte bara hamnat i blåsväder på grund av Macchiarini-historien. Nyligen fälldes de i en Stockholms tingsrätt eftersom deras klädkrav ansågs diskriminerande. Det hela handlar om att en tandläkarstudent inte ville ha bara armar och istället uppmanades att använda engångshandskar. Det KI istället borde ha gjort vara att erbjuda henne engångsärmar.

EU-domstolen hotar också att dra hela Sverige inför rätta. Anledningen är de nya bolånereglerna som strider mot EU:s regler gällande konsumentskydd. Allt handlar om att vi inte har infört ett direktiv som vi borde ha gjort redan 2014. Det direktivet ska göra det lättare för konsumenter att jämföra olika lån med varandra. Det var inte bara Sverige som hade undgått att göra detta.

Förvaltningsrätten i Luleå har också godkänt vinterns vargjakt. De avslog nämligen ett överklagande och det i sin tur innebär att24 vargar kommer att jagas på vissa specifika platser. Jakten får ske mellan den 2 januari och 15 februari 2017.

I USA stoppade en domstol också oljeledningen som var tänkt att gå igenom North Dakota. Oljeledningen har varit en het potatis i USA under flera månader där Siouxstammen Standing Rock ljudligt har protesterat mot byggnadsplanerna. Det handlar om att den tänkta sträckningen skulle gå igenom ett markområde som indianstammen anser vara helig. Det var inte bara indianer som protesterade, även kändisar, miljöpersoner och krigsveteraner har protesterat.

Sedan har ett nytt ärende som gäller Pirate Bay dykt upp. Den här gången hos patent- och marknadsöverdomstolen. Det är några film och tv-bolag som har gått ihop och vill att bredbandsbolaget ska lämna ut uppgifter i samband med nedladdningar från Pirate Bay. De vill också att bredbandsbolaget stryper tillgången till sidan. Fortsättning lär följa.

Från fotbollsvärlden kommer ett annat fall att avgöras snart. Det är nämligen legendaren Eric Cantona som har ställts inför domstol av förbundskaptenen Didier Deschamps. Cantona ska nämligen ha anklagat Deschamps för att vara rasist. Det är alltså ett klassiskt förtalsfall som kommer att avgöras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + nitton =